В кінці жовтня слов'яни святкують Осінні Діди. Триває це свято тиждень, з суботи до суботи. Цього року запрошуємо Дідів в домівку з 23 жовтня і проводжаємо їх 30 жовтня. Осінні Діди - чарівний час. Пора згадати історію свого Роду, розповісти дітям про їх предків, зі світлим смутком подумати про рідних, які пішли в Нав, і відчути їх незриму присутність.

Свято Осінні Діди приходить тихо, немов шелест останнього облітаючого листя. Не супроводжують його галасливі гуляння, пісні та танці. Осінні Діди - свято мовчазне і дуже важливе.

 

Кому присвячене свято Осінні Діди? А присвячено  свято Осінні Діди, Пращурам, що пішли в Нав щоб оберігати своїх нащадків, (по іншому це св’ято зветься - Навна Сідьмиця), Осінні Діди пов'язані зі спогадами про смерть, про рідню що, «пішла до дідів». Не радісними піснями і хороводами супроводжується свято, а світлим смутком і мовчанням.

Св’ято Осінні Діди в 2021 році, доводиться  на зустріч зими і осені: 23-30 жовтня.

Недарма Осінні Діди називають інакше Навним Тижнем,таким чином  позначаючи тривалість свята поминання предків. Чи не помиляємося ми?  Хоч на календарі до початку зими ще місяць, перший сніг за вікном говорить, що в природі зима настає раніше придуманого людьми терміну.

Найважливіший день Навної сідьмиці - Дідова Субота, у 2021р. припадає вона на 23 жовтня. В цей термін все має бути готове до поминальної вечері. Будинок має бути прибраний, вся сім'я омилась в лазні, залишивши на порозі відро чистої води і свіжий віник для предків. Господиня приготувала смачні страви. Подбала, щоб на столі неодмінно були страви м'ясні та гарячі, щоб душі Предків вдихали запах смачних страв. Коли відомо, яка страва була любима Дідами, готують  і її. Замість хліба печуть ароматні млинці.

У цей  час збирається вся родина за столом зустрічати Осінні Діди. Приїжджають навіть ті, хто не живе з ріднею. На стіл чи на підвіконня, ставлять окремо тарілки  для Дідів. Господар запалює свічку відкриває всі двері, впускаючи душі Предків, і запрошує всіх на вечерю. Починається святкова вечеря. Спершу відкладають частування Пращурам, після самі приймаються за їжу в мовчанні або згадуючи за столом добрим словом своїх Предків.

Число страв на столі може бути різним, але обов'язково непарним і не менше п'яти. Колючо-ріжучих предметів на столі бути не повинно - їдять ложками, які час від часу кладуть на стіл, щоб і Предки могли ними скористатися. Кожна страва подається парно (якщо 7 страв, то на 14 тарілках). Тим самим врівноважуважується ситуація, між живими і мертвими.

Під час святкової вечері дозволяється говорити тільки про дідів - їх життя, окремих випадках і рисах характеру, згадуються їх слова і настанови, мудрі поради і добрі справи. Починається ця розмова з розповіді про самого найстарішого і найбільш відомого пращура, а закінчується спогадом про померлих зовсім недавно.

В цей час, можна у предків просити допомоги та поради, гадати і ворожити, неодмінно закликаючи пращурів на допомогу.  Дуже добре буде дістати старовинні альбоми з фотографіями і розповісти дітям про їх дідів і прадідів, запалити свічку на домашньому вівтарі, і передати цю традицію нащадкам!

В останній день Навної Неділі позначають закінчення свята: виносять птахам залишки поминально ї їжі, гасять свічки, запалені для Предків на вівтарі.

На протязі св’яткування кожна селянська родина щедро наділяла жебраків, які ходили по селу.

Недотримання звичаю поминати і залишати їжу для Дідів, що вважаються хранителями роду, може викликати їхневдоволення і всілякі біди. Білоруси казали:«Не можна не відзначати дідів, - один раз не відзначиш - і вже у тебе скотина здохла".

Додати коментар

Захисний код
Оновити