Бджоли позичають у квітки не лише нектар для вироблення меду, але й пилок, з якого у стільниках формують пергу - їжу для бджолиного потомства, а також для бджіл-годувальниць, що обслуговують бджолину матку.

Квітковий пилок - це чоловічі зародкові клітини квітучих рослин. Одна квітка містить зазвичай до 50 мл зернин пилку. Навіть у найдрібнішому пил­ковому зерні є всі необхідні поживні речовини для майбутньої рослини й майже все, що потрібно людині для підтримки здоров'я та життя.

Квітковий пилок, що зібраний медоносною бджолою та склеєний секретами її слинних залоз у різнокольорові гранули розміром 1-3 мм, називають бджолиним обніжжям.

Дуже важко знайти на Землі речовину з подібними властивостями. Її цінність просто неймовірна. Ця унікальна речовина є одним з основних продуктів бджільництва, як мед, бджолине обніжжя з квіткового пилку, перга та прополіс. У природі її продукують ще й джмелі, але через особливості біології, вони роблять це у кількостях, що не мають практичного значення.

Ця надскладна органічна сполука, що є секретом воскових залоз робочих бджіл, має назву бджолиний віск.

Воскові залози розташовані попарно на чотирьох черевних сегментах у нижній частині черевця робочої бджоли, де помітні оголені частини тіла з блискучою поверхнею. Віск виділяється через дрібні отвори цих воскових дзеркалець назовні, де твердне у вигляді прозорих білих пластинок п'ятикутнрї форми. Найбільшого розвитку воскові залози досягають у молодих бджіл у віці 15-18 днів. У льотних бджіл воскові залози поступово атрофуються та припиняють функціонувати.

За своєю медико-біологічною сутністю бджола являє собою одноразовий шприц з унікальними ліками, потенціал яких не має аналогів.

Щойно отримана бджолина отрута - апітоксин (від грецького «арія» - бджола і «іохіп» - отрута) - прозора та безбарвна рідина, тому бджолину «ін'єкцію» у місці жалення помітити майже неможливо. Отрута виділяє своєрідний різкий аромат, а якщо спробувати її на смак - відчувається сильна пекуча гіркота. За Своїм складом схожа на зміїну, але дія її ферментів у ЗО разів ефективніша. Отруйне жало є лише у робочих бджіл і матки. У робочих бджіл жало слугує органом активного самозахисту, а матка, крім того, користується ним при відкладанні яєць. У трутнів, які не виконують ніякої роботи, крім запліднення матки у польоті, жало відсутнє.

Прогнозована тривалість життя людини, за підрахунками фахівців ВООЗ, нині складає близько 71 року. Але ж збереглися прадавні легенди, що колись люди здатні були прожити 300 років. Достеменно невідомо, яким чудодійним еліксиром молодості та довголіття вони користувалися, проте солодко-молочна магія продовження бджолиного життя людству відома здавна. Впродовж перших трьох днів життя абсолютно усі личинки бджіл отримують вид вид корму - маточне молочко. Личинок, яким судилося стати робочими бджолами, з четвертого дня переводять на харчування розрідженою сумішшю меду та перги. На відміну від них, личинки, що відібрані бджолами як майбутні матки, від народження і до останнього дня свого життя споживають лише маточне молочко.

У вулику запаси бджолиного обніжжя з квіткового пилку зберігаються у переробленому, законсервованому стані у вигляді перги.

Перга (бджолиний хліб, «хлєбина» старослов'янською) - це квітковий пилок рослин, що зібраний медоносними бджолами, зволожений нектаром та скла­дений у чарунки стільників, утрамбований і залитий медом.

Залежно від спектра квітучих рослин, з пилку яких бджолами зроблена перга, її можна поділити на дві групи: монофлерна та поліфлерна. Відмінна риса монофлерної перги - однаковий колір обніжжя і пергових чарунок, а також, як правило, яскраво виражений однобічний смак: кислий або гіркий.

В статті «Перга» ми вже писали, що пергу бджолярі називають бджолиним хлібом.
За допомогою цього цілющого продукту, ви можете без будь яких вагань замінити синтетичні вітаміни, та більш якісно оздоровити організм що і буде правильно .

Перга багата антиоксидантами, вона підвищує тонус організму, іммунітет і вміст гемоглобіну в крові , попереджує інсульт, допомагає при хворобах сердечно-сосудистой системи, допомагає підвищенню чоловічої сили (Це природній біостимулятор потенції). Бджолиний хліб використовують при вагітності і грудному харчуванні. Також запропоновано пергу рекомендувати для лікування нервової , ендокринної систем, а також шлунково-кишечного трактату.

Якщо хочете позбутися болю і тимчасово відновити працездатність – користуйтесь пігулками або йдіть до лікарні.

Якщо хочете зміцнити окремий орган, поліпшити тонус — приймайте вітаміни. А якщо хочете повністю відновити втрачене здоров'я і забути про хвороби - нехай на вашому столі завжди будуть присутні продукти бджільництва!

Бджолярі нараховують усього близько 20 продуктів, які людина отримує з бджолиного вулика. Крім основних продуктів бджільництва - меду, прополісу, бджолиного обніжжя з квіткового пилку, перги, маточного молочка, бджолиної отрути та воску, - з пасіки отримують воскову міль, бджолиний розплід, бджо­линий підмор і трутневий гомогенат. Належить до продуктів бджільництва й повітря бджолиного вулика.